luni, 28 februarie 2011

MARTISORUL - SIMBOLUL PRIMAVERII

1 Martie sarbatoarea Tracica a primaverii si noului an este un stravechi obicei al primaverii, o traditie cu o imensa simbolistica specifica poporului roman si isi are originea in credintele si practicile agrare. Sarbatoarea martisorului are loc in prima zi a lui martie, considerata ca prima luna a primaverii, fiind granita dintre anotimpuri ,reconturand in suflete dorinta de purificare si credinta ca vor avea parte numai de intamplari benefice prin purtarea si pretuirea cum se cuvine a unui simbol sub denumirea de „martisor” sau „mart” reprezentat prin diverse obiecte,bratari, snurulete,amulete,talismane,etc. In multe sapaturi arheologice din Romania s-au gasit martisoare cu o vechime mai mare de 8000 de ani, vestigii care se intind in timp pana pe vremea getilor.

Martisorul (martu la romani) este un obicei specific romanesc mostenit de la daci si romani, inexistent la alte popoare. Numele popular al lunii martie - "martisor" este de origine latina (martius).Pentru stramosii nostri, anul nou de la 1 martie insemna reinvierea naturii.Martisorul, simbol al primaverii, se confectiona din fire de canepa sau lana (mai tarziu din bumbac), albe si rosii, care se leaga in forma de 8. De acest snur se atarnau monede din aur sau argint, dar si fire de iarba, muguri sau flori.

In zonele romanesti stravechi, mamele prindeau copiilor martisorul la gat, la mana sau la picior, obiceiul pastrandu-se si astazi in unele sate. Martisorul se poarta toata luna martie. Imbinarea culorilor alb si rosu e traditionala purtandu-se la nunti, cand se nasc copii, la hainele de inmormantare ale batranilor (in Oltenia), cele doua culori simbolizand continuitatea vietii dupa moarte.Cu alb si rosu se impodobesc primele oi care intra in stana si primul plug iesit la arat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu